Mesec dana karijernog savetovanja PDF Print E-mail
Sunday, 01 November 2020 21:34 | Written by Slobodan Andrijevic

O školi

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača je državna strukovna škola sa skoro sedam decenija dugom tradicijom obrazovanja vrsnih stručnjaka.

 

Naš studijski program pod nazivom ‘strukovni vaspitač’ akcenat stavlja na praksu i mi decenijama već negujemo ono o čemu se mnogo priča tek u poslednje vreme, a to je dualno obrazovanje. Vaspitač kao profesija jedno je od najplemenitijih zanimanja, a upravo stručnjaci naše škole veoma su cenjeni i traženi na tržištu rada, bilo da se radi o državnim institucijama, privatnim vrtićima, ili pak inostranstvu, gde naši svršeni studenti lako nalaze angažman u zemljama poput SAD, Skandinaviji, državama Evropske Unije, ali i šire.

 

Radovi studenata osnovnih studija na predmetima prof. Silvije Gladić

 

O profesiji vaspitača

Strukovni vaspitač je profesionalac koji zaslužuje najdublje poštovanje društva, ali i svakog pojedinca.

 

Nijedna struka nema toliku potrebu za interdisciplinarnim delovanjem, kao što to ima struka - vaspitač. Budući vaspitač sluša velik broj različitih predmeta, mora da ovlada velikim brojem različitih veština, ali na kraju, sve to mora da primeni na samo jedan cilj, a to je dobrobit dece. Upravo to pokazuje kompleksnost struke vaspitač. On mora da zna o svemu pomalo, vaspitač mora da ima široko obrazovanje, a uz to i da ima lične kvalitete, kao što su blagost, nežnost i pažljivost, ali i u isto vreme i da ima dovoljnu čvrstinu da razvija i disciplinu.

 

U doba modernih tehnologija, u doba koje traži brzinu, u doba materijalnih vrednosti, kao ostrvo stoji struka vaspitač, koja ispunjava svoju misiju brige o deci.

 

Prijemni ispit za osnovne studije

Visoka škola strukovnih studija u Novom Sadu upisuje 150 kandidata sa završenom četvorogodišnjom srednjom školom na prvi stepen strukovnih studija studijskog programa pod nazivom strukovni vaspitač. Prijave za prvi prijemni rok počinju krajem juna svake godine, nakon čega sledi prijemni ispit iz dva dela: provere sposobnosti iz maternjeg jezika, muzičke kulture i fizičkog obrazovanja, i testova opšte kulture i informisanosti i maternjeg jezika.

 

Zbirku zadataka za pripremu testa iz maternjeg jezika i književnosti na srpskom jeziku možete preuzeti sa sledećeg linka: http://vaspitacns.edu.rs/documents/VSSSOV_PrijemniIspit-SrpskiJezik.pdf

 

Zbirku zadataka za pripremu testa iz maternjeg jezika i književnosti na mađarskom jeziku možete preuzeti sa sledećeg linka: http://vaspitacns.edu.rs/documents/VSSSOV_PrijemniIspit-MadjarskiJezik&Knjizevnost.pdf

 

Zbirka zadataka za pripremu testa opšte kulture i informisanosti ne postoji, te se od kandidata očekuje da se za ovaj test spreme prateći aktuelnosti iz sredstava javnog informisanja, ali i opštih enciklopedija i druge literature. Primere prošlogodišnjih testova možete preuzeti sa sledećih linkova:

 

http://vaspitacns.edu.rs/documents/2015_Test.pdf

http://vaspitacns.edu.rs/documents/2016_Test.pdf

http://vaspitacns.edu.rs/documents/2017_Test.pdf

http://vaspitacns.edu.rs/documents/2018_Test.pdf

 

Kontaktirajte nas

Stojimo vam na raspolaganju sa svim dodatnim informacijama putem This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , društvenih mreža Facebook i Instagram, kao i putem telefona: 021/451-683

Last Updated on Sunday, 01 November 2020 22:23